Het laatste Bed Claus tekst als monoloog met verklarende notities en beelden

Foto: John Franssen

Tussen april 2012 en maart 2013 heb ik in de verstilde sfeer van het Vrijdagtheater Het laatste Bed van Hugo Claus voor 200 toeschouwers 8 keer opgevoerd als monoloog.
Ik denk er met trots aan terug.
De voorstelling duurde 3½ uur.

Het verhaal ging over de twee vrouwen Emily Hopkins en Anna Buckinx, die liefde bij elkaar probeerden te vinden in een volkomen liefdeloze, ja vijandige omgeving. Hun affaire wordt een katastrofe en ze besluiten samen hun leven te beëindigen in het hotel Luxor in een stad aan de Belgische kust.

Ik wilde in de tijd die ik over had naast het regisseren iets voor mezelf ondernemen, iets van langere adem. Daarvoor heb ik een van de naar mijn stellige mening allerbeste verhalen van Hugo Claus geschikt gemaakt om als monoloog op te voeren en van buiten geleerd. Heel wat uren heb ik alleen in de 3de Walstraat doorgebracht, soms op wilskracht, maar meestal met een grote voldoening die zo’n prachtige tekst geeft, en zeker ook in het besef bevoorrecht te zijn om zo mijn tijd te mogen vullen.

Wie een tekst instudeert moet zorgen dat hij elk onderdeel, woord of uitdrukking niet ongeveer of vaag, maar precies en zo scherp mogelijk voor ogen heeft en begrijpt. Dat vraagt studie: opzoeken, naslaan. Dit brengt me op het idee dat ik misschien lezers, in de eerste plaats toeschouwers van toen, een plezier kan doen met een ‘tekst met verklarende notities en beelden’, die ik toen voor mezelf maakte en nu heb uitgewerkt.

Ik heb Claus’ tekst in 2012 integraal gebruikt. (Enkele drukfouten en verschrijvingen van Claus, ook een mens, heb ik verbeterd.) Wat ik wel heel wat keren als vertolker weg kon laten waren stukjes zin als ‘zei ik’, ‘zei zij’ enz. Dat kon ik met mijn stem laten horen. Ook hoe iets gezegd werd, de toon, die door de schrijver vaak wordt toegevoegd. In de onderhavige tekst heb ik natuurlijk deze toevoegingen weer laten staan, maar wel tussen haakjes, ten teken dat ze bij de vertolking weg kunnen blijven.

Ad Beukering

Het laatste Bed Claus Tekst als Monoloog met verklarende notities en beelden

In voorbereiding is een essay over Het laatste Bed

Een gedachte over “Het laatste Bed Claus tekst als monoloog met verklarende notities en beelden”

  1. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have
    created some nice procedures and we are looking to trade strategies with others,
    please shoot mme an email if interested.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.