Profiel

Logo Vth PostzegelHet Vrijdagtheater begon zijn bestaan in september 1981 in de oude werkplaats aan de Groesbeekseweg 98 in Nijmegen en eindigde in december 2014 in de locatie aan de 3e Walstraat 98.

Het bestond het uit een eigen, kleine, vaste kerngroep van spelers, waaromheen steeds nieuwe spelers werden gezocht, meestal gerecruteerd uit de toneelcursussen. De groep stond onder professionele aanvoering van de beide oprichters van het theater: Ad Beukering en Heleen van den Berg. Zij verzorgden ook de toneelcursussen.

Foto Ad Beukering als Georges Vermeersch 1984 De wortels van hun interesse in toneel en improvisatie lagen in het eind van de jaren zestig: de diepe indruk die het zien van het toneel-
stuk Vrijdag in de Nijmeegse schouwburg in 1969
maakte, werd bij Ad Beukering, toen student Nederlands aan de Radboud Universiteit, aanleiding tot het schrijven van een studie over het gelijk-
namige toneelstuk, en colleges dramaturgie in Utrecht.

Voor Heleen van den Berg waren de toenmalige inspiratiebronnen: het improvisatietoneel van het juist opgerichte Amsterdamse Werktheater en de improvisatiedans van de Duitse choreografe Pina Bausch.

Het Vrijdagtheater heeft zich in de loop van de jaren veel met het werk van Hugo Claus beziggehouden. De reden ervan was die bijzondere combinatie van: gevoel voor het theatrale, het virtuoze taalgebruik, de bitterheid en tegelijk het gevoel voor humor, en niet in het minst de eruditie van deze Vlaamse auteur.

Foto Heleen van den Berg als Jeanne Vandaele 1984Vanaf de 90-er jaren ontwikkelde Heleen van den Berg haar ‘montage’-toneel: uit groepsimprovisaties op een thema werd een toneelstuk samengesteld, ofwel ‘gemonteerd’. Haar grootste succes werd Droomland (2000-2001, met 33 voorstellingen). Ook Zij zit in mij over de overleden moeders van drie speelsters maakte veel indruk. (2009 en 2013,
met 27 voorstellingen.)

Ad Beukering bleef zich toeleggen op het repertoiretoneel. Zijn interesse breidde zich uit naar gevestigde schrijvers als Thomas Bernhard, Samuel Beckett, William Shakespeare, Harold Pinter, Arthur Miller, Edward Albee. Met trots denkt hij terug aan Hamlet (1998) en Wachten op Godot (2000). Maar hoogtepunt was Interieur (1996 en 2004) van Hugo Claus. Of toch last best:
De Vossejacht (2014) van Hugo Claus.

Voor wie nieuwsgierig is naar de volledige productielijst van gespeelde stukken binnen het Vrijdagtheater sinds 1982: klik hier.